Van groentebedrijf naar boomkwekerij

Ons bedrijf heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar de jaren ’60. De ouders van Jan hebben in 1967 de eerste kas van 2500m2 gebouwd voor de teelt van sla en komkommers. Ook werden er in die tijd nog aardbeien geteeld.

In 1980, toen Jan al enkele jaren thuis werkte, is er gekozen voor omschakeling naar de boomkwekerij. Na enkele jaren samen in maatschap te hebben gewerkt heeft Jan en Marian in 1990 het bedrijf overgenomen.

Kwekerij van Acht in 1988

Sinds die jaren is er een groot assortiment aan tuinplanten in container geteeld. Dit heeft geresulteerd in de huidige specialisatie in zuurminnende gewassen zoals de dwerg Rhododendron, Azalea japonica en Pieris. Alle producten worden in eigen hand geproduceerd, van stekje tot eindproduct. In de jaren ’90 zijn alle kassen vernieuwd en is de kwekerij gegroeid tot zijn huidige omvang.

Begin 2000 is er begonnen met het automatiseren van zoveel mogelijk werkzaamheden. Zo werd er geïnvesteerd in lavabedden, space-o-mats, productielijnen, pottenwasser en een knipmachine. Vanaf die tijd is de productie omhoog gegaan en is er verder ingezet het duurzaam kweken van tuinplanten in pot.

In 2013 is Arne bij het bedrijf gekomen en uiteindelijk mede verantwoordelijk geworden voor de verkoop en dagelijkse gang van zaken op de kwekerij. De laatste jaren is er op ingezette voet doorgegaan, met als belangrijkste oogpunt het kweken van kwalitatief goede tuinplanten op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo zijn er in 2019 zonnepanelen op de loods gelegd waardoor we ons jaarlijks verbruik van stroom zelf opwekken. Nu kweken we elk jaar ongeveer 400.000 planten en herbergt de teelt structureel werk voor 7 man.

Benieuwd wat van acht potcultures
voor u kan betekenen?

Neem snel contact op voor een vrijblijvend gesprek.